Morda ste v tem trenutku mlad, nadebuden podjetnik ali podjetnica in razmišljate kaj storiti, da bi si postavili spletno stran. Dejansko je dandanes tako, da če nismo prisotni na spletu, potem v poslovnem svetu sploh ne obstajamo. Seveda zna biti za marsikoga, ki šele začenja svojo poslovno pot, izdelava spletne strani kar precejšen finančni zalogaj.

Cene izdelave spletne strani se gibljejo od 100 € navzgor. Pred leti, ko sem iskal ponudnika za izdelavo spletne strani sem dobil celo ponudbo za 6.000 €. Sicer je bila mišljena izdelava članske spletne strani s posebnim dostopom plačljivim dostopom za člane, vendar pa je bila omenjena ponudba tudi zame »too much«.

Kaj potrebujete za izdelavo spletne strani?

Domeno (to je ime spletne strani npr. v našem primeru www.spletnistudio.si). Na voljo imate domene z različnimi končnicami .com, .net, .org., .si, .info, v zadnjem času pa se pojavljajo še nove in nove končnice .email, .guru, .link, .bike, .camera … itd.

Strežnik (to je prostor, kjer boste gostovali svojo spletno stran). Obstaja mnogo strežnikov, vendar vam lahko iz lastnih izkušenj povem, da ni vse zlato, kar se sveti in da je potrebno dobro preveriti ter testirati, kako vam določen ponudnik gostovanja ustreza.

Ogrodje na katerem boste postavili spletno stran. Pred letom 2005 so bile več ali manj vse manjše spletne strani postavljene kot statične spletne strani, se pravi brez php-ja. Kasneje, pa so se začeli pojavljati prvi CMS (content management system) sistemi za upravljanje s spletno stranjo in dodajanje vsebine, brez da bi moral poznati .html kodo.

Pri nas in tudi v svetu je najbolj priljubljeno (in tudi brezplačno) orodje za upravljanje s spletno stranjo in postavitev le-te WordPress. Več o njem si lahko preberete na http://sl.wordpress.org/.

Nekateri postavljajo svoje spletne strani na Wix-uhttp://www.wix.com/ Za začetek sicer zanimiva in preprosta zadeva, vendar sem osebno pristaš, da imam svojo spletno stran na svojem strežniku, saj je le tako omogočen njo popoln nadzor. Wix je sicer brezplačen in ponuja kar nekaj lepih oblikovnih predlog, vendar ga sam nisem preizkušal in ne vem kako je funkcionalen z vidika uporabnika ter kako je pri brezplačnem računu z namestitvijo lastne domene in e-maila.

Torej Wix-a prepuščam drugim strokovnjakom, ki ga bolj poznajo in v nadaljevanju zapisa se bom posvetil WordPressu. Koliko vas torej dejansko stane nakup ene domene, zakup na strežniku in namestitev WordPressa na strežnik?

Cene domen se gibljejo od 8,00 € (.com ali .net domena) do 16,00 € (.si domena), cene spletnega gostovanja pa od 10,00 do 35,00 € na leto. Načeloma si lahko preprosto spletno stran postavite že za 20 € na leto, če ste se seveda sami pripravljeni pozabavati z urejanjem spletne strani v WordPressu.

Sam najrajši .com ali .net domene kupujem direktno v ZDA, saj so cene bolj ugodne. Najbolj učinkovit in preprost za registracijo .com ali .net domene se mi zdi NameCheap.com. In še z lahkoto se prebijete do plačila domene, kajti pri nekaterih drugih ponudnikih (npr. pri GoDaddy-ju) vam pred samim plačilom ponudijo še celo malo morje opcij kaj vse lahko pri njih naročite.

V naslednjem članku sledi nekaj napotkov kako do dobrega, preprostega in učinkovitega spletnega gostovanja. Preizkusil sem že marsikatero spletno gostovanje in videl, da ni vse zlato, kar se sveti oz. oglašuje.

Pin It on Pinterest