Nadaljujem z nasveti kako si lahko sami postavite svojo spletno stran na WordPressu.

Torej, če ste začetnik na področju interneta vam takšne takšne zadeve kot so FTP, MySQL, wp.config in .htaccess niso poznane. Od vseh malo prej omenjenih vam je najbrž še najbolj blizu FTP, ki je programski standard za prenos datotek. S pomočjo FTP-ja na strežnik naložimo slike, datoteke, predloge, vtičnike itd., ki jih rabimo za delovanje svoje spletne strani. Pred leti so se vse statične .html spletne strani nalagale na strežnik izključno preko FTP-ja.

Dandanes pa, če imamo WordPress, vse zgoraj omenjeno lahko naredimo le z nekaj kliki v nadzorni plošči spletnega gostovanja. Uporabljajo se tri različne verziji nadzornih plošč – DirectAdmin, Plesk in cPanel. Za katero se boste vi odločili, to izbiro prepuščam vam. Iz svojih izkušenj lahko povem, da je DirectAdmin malo lažji (vsaj meni) za razumevanje in upravljanje.

Domeno imate kupljeno, prostor na strežniku tudi in sedaj pride čas, da postavite spletno stran. Dober ponudnik spletnega gostovanja vam bo namestitev WordPressa omogočil le v nekaj klikih. A tukaj pridemo do spoznanja, da ni vse zlato, kar se sveti (beri oglašuje) in da je potrebno prej preizkusiti spletno gostovanje in videti, če ti ustreza.

Nekateri ponudniki še vedno ne omogočajo možnosti namestitve WordPressa v nekaj klikih preko Softacolusa. Torej morate v tem primeru celoten WordPress namestiti ročno preko FTP-ja. Navodila kako to storite si lahko preberete tule.

Kot novinec na spletu bi si radi sami postavili spletno stran, vendar brez večjega poglabljanja v zgoraj omenjene zadeve.

V Sloveniji sem imel možnost preizkusiti kar nekaj strežnikov in trenutno vem, da ti to, kar sem ti prej omenil (namestitev WordPressa v nekaj klikih preko Softacolusa) brez, da je potrebno urejati .htaccess in wp-config datoteke ponuja ponudniki, ki jih najdete tule. Pri njih imajo hitre strežnike in tudi zelo ugodne cene spletnega gostovanja, saj si pri njih že za malo več kot 13,00 € na leto, lahko omislite preprosto spletno stran na WordPressu.

Še nekaj o hitrostih. Ni vsak strežnik hiter in prek izkušenj sem ugotovil, da se lahko hitrost nalaganja posamezne spletne strani (ista predloga, ista verzija WordPressa) razlikujejo tudi za 100 %. Spletna stran, ki se na strežniku A naloži v cca. 3 – 5 sekundah, se na strežniku B lahko nalaga 7 – 10 sekund. Z vidika obiskovalca spletne strani, kot tudi z vidika strica Googla je seveda priporočljivo, da se vaša spletna stran naloži prej kot v 5 – 6 sekundah.

Kot začetnik oz. začetnica na spletu utegnete zapasti v skušnjavo, da bi na svoji spletni strani namestil kup vtičnikov. Nekateri vtičniki (še posebej tisti, ki so večji kot 1 MB), vam lahko precej upočasnijo delovanje spletne strani. Na svojih spletnih straneh imam nameščene le tiste vtičnike, ki mi olajšajo upravljanje s spletno stranjo in dodajanje vsebin. Pred časom sem nekatere »težke« vtičnike odstranil ali pa sem jih nadomestil s kakšnimi »lažjimi« in učinek je bil takoj viden – hitrejše nalaganje spletne strani.

Imate kakšno vprašanje? Ali vas karkoli posebnega zanima o tem kako si postaviti spletno stran, kje najti kakšno primerno in ugodno predlogo za Wordpess, spletno gostovanje in katere vtičnike namestiti?

Pošljite mi sporočilo in če bo dovolj veliko zanimanje pri bralcih bloga, bom napisal še en članek z informacijami o tem kje in kako do predlog za spletne strani in kako do dobrih vtičnikov. 🙂

Pin It on Pinterest